Dec9

Valovit karton je vsestransko uporaben

Valovit karton je vsestransko uporaben in se najpogosteje uporablja za izdelovanje raznovrstne embalaže za izdelke. Beseda embalaža ima svoj izvor v Franciji. Tam embalaži po francosko rečejo l´emballage, od tod pa se je beseda v raznih oblikah prenesla po svetu in pri nas končala kot strokoven izraz embalaža.

Valovit karton pa je nastal kasneje, kot beseda embalaža in sicer povsem naključno. Izumil ga je Brooklynski tiskar Robert Gair okoli leta 1890 med tem, ko je prepogibal papirnate vrečke in jih pri tem ponesreči zarezal. Navdušen je ugotovil, da je na ta način dobil močnejšo osnovo za embalažo, kot je papirnata vrečka.

Začel je z raznimi preizkusi, z lepljenjem različnih plasti papirjev in novimi inovativnimi idejami. Enkrat je prišel tudi do ideje, da je papir je mečkal in ga zlepil z obeh strani, kar je dejansko bil prvi začetek razvoja valovitega kartona. Valovit karton je bil tako izumljen ter se je hitro razširil po vsej celini.

Skozi vsa ta leta pa se je tudi tehnologija izdelave valovitega kartona drastično spremenila ter napredovala do danes, ko se ga izdeluje z modernimi, avtomatskimi stroji, skupaj z oblikovanjem embalaže in izdelavo le-te preko računalniške tehnologije.

 

Embalaža iz valovitega kartona

Beseda embalaža dejansko pomeni nosilec za nekaj, kar bi radi prenesli drugam nepoškodovano in v prvotni obliki. Gre za obliko ovoja, v katerega zavijemo tisto, kar bi radi odnesli drugam, zato obstaja tudi povsem slovenski izraz ovojnina, ki pa ga je izrinil strokovni izraz embalaža. Embalaža je neke vrste nosilec in hkrati zaščita za predmete, izdelke, ki morajo priti iz enega kraja do drugega v prvotni obliki nepoškodovani, čisti in skriti pred sončnimi žarki.

Valovit karton lahko predstavlja vrsto embalaže, ki je namenjena prvenstveno zaščiti vsebine, ki jo embalaža nudi vsebini, ki jo nosi, v drugi vrsti pa je še namenjena estetskemu videzu. Embalaža zaščiti izdelek pred poškodbami, pred zunanjimi vplivi, praskami, prahom, vodo, vlago in sončnimi žarki. Če je embalaža potiskana pa nudi še informacije o vsebini, o izdelku. Na njej so lahko navodila za uporabo ali pa reklama za izdelek, zaradi česar je embalaža zelo pomemben element za trženje. Valovit karton pa je namenoma narejen tako, da ima zunaj ravne sloje, ki so primerni za tiskanje in s tem olepšanje embalaže ter sporočanju informacij kupcu.

Preden se izdela embalaža iz valovitega kartona, je potrebno zbrati od naročnika nekaj ključnih informacij. Vedeti moramo, kako velika bo embalaža oziroma, kaj je izdelek, ki se bo embaliral. Pomembna je tudi teža izdelka. Naročnik poda osnovne zahteve glede oblikovanja in tiskanja, kako si je zamislil, da bo embalaža izgledala. Če tega ne ve, lahko odločitve o tem prepusti strokovnjakom za oblikovanje in embalažo. Ko so vsa vprašanja odgovorjena, se začne z načrtovanjem embalaže, izvede se prototip in ko ga naročnik potrdi, se lahko prične s proizvodnjo embalaže in pakiranjem izdelka.

 

Kakšne so lastnosti valovitega kartona?

Valovit karton je zgrajen iz več slojev papirja. Vedno pa je med dvema ravnima slojema en valovit sloj papirja, zato se tudi imenuje valovit karton. Ravna sloja in valoviti sloj med njima so običajno povezani med seboj z naravnim lepilom. Lepilo sestavljata voda in škrob, zaradi česar je valovit karton ekološki, razgradljiv in okolju prijazen material. Hkrati pa je praviloma narejen iz recikliranih materialov ali celuloze.

Valovit karton zaradi več slojev in valovitega papirja vmes dosega precejšno debelino. Na ta način postane tog, trden in čvrst, hkrati pa je lahek, saj je med valovi dosti zraka. Valovit karton je lahko tako trden, da iz njega izdelujejo celo klopi, stole in ležalnike, ki jih lahko kot harmoniko sestavite v klop ali stol in spet zložite ter odnesete s seboj. Valovit karton tako predstavlja res naraven in uporaben material za zanimive inovacije.

Glavni namen valovitega sloja papirja, ki je vmes med ravnima papirjema v valovitem kartonu je v tem, da ohranja nespremenjeno razdaljo med njima. Kako trdna je struktura valovitega kartona pa je odvisno od mehanske odpornosti ravnega sloja ter od vrste in sestave vmesnih valov.

 valovit karton

Kako je valovit karton sestavljen?

Poznamo več vrst valovitih kartonov. Začne se pri enostranskem in enoslojnem valovitem kartonu, ki je sestavljen iz dveh slojev. Zunanjo stran predstavlja raven sloj, ki je z lepilom nalepljen na valovit notranji sloj papirja.

Naslednja vrsta je dvoslojni valovit karton. Ta pa je je sestavljen iz petih slojev in sicer iz dveh ravnih slojev papirja na zunanji strani ter iz dveh valovitih slojev v sredini, med katerima je še en raven sloj papirja. Če ga pogledamo v prerezu zgleda kot neke vrste papirnati sendvič ali harmonika.

Če se ozremo na trislojni valovit karton v prerezu ugotovimo, da je sestavljen iz sedmih elementov. Na zunanji strani sta dva ravna sloja papirja. V sredini pa opazimo tri valovite sloje ter še dva ravna sloja med njimi.

Več, kot je slojev valovitega kartona, bolj je stabilen in trd, močnejšo strukturo ima in bolj varuje vsebino embalaže. Namenjen je pakiranju večjih in težjih izdelkov. Debelina valovitega kartona pa je odvisna od vrste in višine profila valov, hkrati pa tudi od gramature oziroma debeline papirja. Poznamo tudi različne profile oblikovanja valov. Katero vrsto valovitega kartona se izbere za določeno embalažo je najbolje da odloči o tem strokovnjak za embalažo.

 

Trajnostni vidik

Uporaba valovitega kartona je del trajnostnega načrta podjetja Jamnik d.o.o., saj se pri njegovi uporabi upoštevajo najnovejše svetovne smernice, ki zajemajo recikliranje starega papirja v kakovosten nov material. Vlakna za izdelavo kartona, se lahko reciklirajo tudi do sedemkrat. S tem pa se ohranjajo gospodovi za kasnejše generacije.

Če se izdeluje karton še s pomočjo celuloze iz lesa, se uporablja izključno les slabše kakovosti, ki bi za sicer lahko zavrgli ali pokurili. Pri sami proizvodnji se uporabljajo samo obnovljivi viri energije, kar še dodatno ohranja naravo nedotaknjeno in s tem zdravo okolje za vse. Tako podjetje uporablja trend krožnega gospodarstva in trajnostnega razvoja, ki ga predpisuje Evropska Unija.

6. December 2023

Od standardnih do prilagojenih rešitev embalaže

Napredne embalažne rešitve za vaš izdelek
Preberi več

8. November 2023

Naj vaši produkti izstopajo med množico prazničnih daril

Izjemna darila si zaslužijo izjemno embalažo
Preberi več

3. October 2023

Veste, kakšna mora biti vaša TAKE AWAY embalaža?

Ni vsaka embalaža primerna za direkten stik z živili.
Preberi več

8. September 2023

TO tehnologijo potrebujete za vašo embalažo

Pogosto poudarjamo, da imamo v podjetju Jamnik d.o.o. znanje, ki nam omogoča ustvarjanje najlepših embalaž. Vendar pa samo znanje ni dovolj. Pomembna je tehnologija.
Preberi več

1. August 2023

Od ideje do izvedbe

Vabimo vas na potovanje skozi proces ustvarjanja edinstvene embalaže za vaš izdelek!
Preberi več

27. June 2023

Zmanjšujemo ogljični odtis

Pravijo, da je dobre stvari treba deliti. Zato želimo z vami deliti plod naših prizadevanj za zmanjšanje ogljičnega odtisa našega podjetja.
Preberi več

31. May 2023

Je recikliran karton res boljši za okolje?

Vsem nam je mar za okolje, kajne? Zato radi izbiramo materiale, ki so trajnostni in reciklirani. Karton je trajnostni material - preverite, kako izbrati pravega.
Preberi več

3. May 2023

Certifikat, ki sporoča, da vam je mar

Ste vedeli, da kar 80 % potrošnikov po vsem svetu od podjetij pričakuje, da bodo zagotovila, da njihovi papirnati izdelki ne prispevajo h krčenju gozdov ali k ogrozitvi naravnih habitatov?
Preberi več

2. May 2023

Embalažni trik za WAU efekt - primer dobre prakse

Vsi želimo, da bi naši izdelki izstopali na polici. S kombinacijo pravih efektov lahko poskrbite, da niti en kupec ne bo uspel iti mimo police z vašim izdelkom, ne da bi mu ta ukradel pozornost!
Preberi več

12. April 2023

Embalaža z vročim tiskom s folijo ali z metalic Pantone barvami?

Embalaža je ključnega pomena za uspešno predstavitev izdelka. Razkrivamo vam prednosti in slabosti embalaže z vročim tiskom s folijo ali z metalic Pantone barvami. Preberite več in odkrijte, kaj…
Preberi več

16. March 2022

UGRA certifikat

Jamnik je marca 2022 poleg štirih organizacijskih certifikatov pridobil še tehnični UGRA certifikat PSO. V podjetju smo ponosni, da smo prvi v Sloveniji, ki imamo PSO certifikat od kompetenčnega c…
Preberi več

12. June 2021

Jamnik d.o.o. v družbi najboljših

Vlaganje v razvoj in naše zaposlene, skrb za okolje in naše kupce so nas pripeljali v krog potrjenih podjetji z statusom Excellent Small & Medium Enterprises na kar smo izjemno ponosni. Še napr…
Preberi več

27. December 2020

Plastificiranje

V podjetju Jamnik lahko za vašo embalažo med drugim izberete plastifikacijo kartona. Namen plastifikacije je dodatna zaščita tiskovine.
Preberi več

16. December 2020

Izdelava škatel po meri za vse priložnosti in darila

Izdelava škatle po meri v našem podjetju je opravljena hitro in kvalitetno. Poskrbeli bomo, da bo vaša nova embalaža pritegnila vaše kupce.
Preberi več

30. November 2020

Lepljenje

Lepljenje je tehnika spajanja dveh površin z lepilom tako, da se ne ločita več. Katero lepilo izberemo, je odvisno od tega, katere materiale bomo uporabili. Obstajajo različni materiali z različ…
Preberi več

8. October 2020

Kartonska embalaža po meri za različne namene

Kartonska embalaža je pomemben del podobe vsakega produkta. Embalaža mora biti privlačna na pogled, še vedno pa mora nuditi odlično zaščito produktom.
Preberi več

5. October 2020

Kaširana embalaža – dovršen videz in vrhunska kakovost v enem izdelku

Kaširanje je postopek izdelave embalaže, ki se danes zaradi svoje kakovosti pogosto uporablja. Kaširana embalaža vrhunske kakovosti za boljšo prodajo izdelkov.
Preberi več

1. October 2020

Škatle / zloženke visoke kakovosti

Naša kartonaža se ponaša z visoko kakovostjo, naši izdelki pa so izdelani na trajnosten in okolju prijazen način. Kakovostna kartonaža lahko pozitivno vpliva na prodajo.
Preberi več

15. July 2020

Bonitetna odličnost

Ponosno oznanjamo, da smo si prislužili najvišje bonitetno priznanje - AAA platinasto bonitetno odličnost.
Preberi več

17. June 2020

Nov kodeks poslovne etike

Zadovoljne stranke, zaupanje in dolgoročno trdno partnerstvo, so ključni temelji našega poslovanja. To poslanstvo živimo tudi v praksi.
Preberi več

1. April 2020

Naložba v prihodnost

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija
Preberi več

14. November 2019

Cetifikat 22000:2005

V podjetju Jamnik odgovorno pristopamo k proizvodnji embalaže za prehrano in tako doprinašamo svoj del v verigi zagotavljanja varnih živil. Zavedamo se, da imajo ozaveščeni potrošniki velike zah…
Preberi več

19. November 2018

Potiskana embalaža, lepa in uporabna škatla je nekaj, kar res znamo.

Začetki družinskega podjetja Jamnik segajo v leto 1988. Izseku valovitega kartona se leto kasneje pridruži program kaširane embalaže, 1991 leta uvedemo še proizvodnjo zloženk iz polnega kartona…
Preberi več

18. November 2018

Nov 7-barvni KBA offset tiskarski stroj za tisk na karton

Krepitev naše konkurenčnosti na trgu, zagotavljanje konstantne kvalitete odtisa in hiter odziv za naše stranke - vse to smo pridobili z zagonom novega 7-barvnega KBA tiskarskega stroja z dvema lak …
Preberi več

17. September 2018

Nova investicija - stroj za foliotisk in izsek Yoco

Povečanje dodane vrednosti embalaže je trend pri pozicioniranju artikla na trgovske police. Foliotisk kot oblika dodelave potiskane embalaže je v porastu.
Preberi več

16. September 2018

Prihaja ISO 22000

V podjetju Jamnik d.o.o. smo v avgustu 2018 pričeli s pridobivanjem novega certifikata ISO 22000, ki skrbi za varnost živil.
Preberi več

15. September 2018

Kartonska embalaža po meri naročnika

Velik del naših škatel je narejen in skonstruiran posebej po željah in zahtevah naših naročnikov. Proces konstruiranja se začne, ko nam stranka opiše vse zahteve in ...
Preberi več
3d vzorčnik jamnik d.o.o.
Prijavite se na e-novice

Vaše osebne podatke bo Jamnik d.o.o., Barletova cesta 4s, Medvode, do preklica obdeloval za namen pošiljanja naših e-novic in ponudbe na podlagi vaše privolitve. To lahko kadarkoli prekličete s klikom na povezavo v prejetem e-sporočilu. Več o obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Politiki zasebnosti.