Dec27

Plastificiranje

V podjetju Jamnik lahko za vašo embalažo med drugim izberete plastifikacijo kartona. Namen plastifikacije je dodatna zaščita tiskovine. Karton je smiselno plastificirati, kadar je vaša embalaža izpostavljena zunanjim vplivom, torej sončni svetlobi, nihanju temperature in vlage. Po navadi plastifikacijo izberemo za embalažo, ki ima predvideno daljšo življenjsko dobo. Lahko pa se za plastifikacijo odločimo, ker enostavno želimo embalaži in posledično svojemu izdelku dodati vrednost.

 Image #6

Karton prvo potiskamo nato pa ga eno-stransko ali oboje-stransko plastificiramo. Vedno plastificiramo polni karton, ki ga lahko uporabimo samega (enostransko ali dvostransko plastificiran) ali pa ga kaširamo na valoviti karton (le enostransko plastificiran). S plastifikacijo lahko torej izdelamo embalažo iz polnega in valovitega kartona. Plastifikacija tiskovino naredi bolj močno in ji podaljša življenjsko dobo. Sijaj plastifikacija barve poživi med tem, ko jih mat plastifikacija malo potemni oziroma »zamaže«, ter jih zaščiti pred sončno svetlobo in posledično bledenjem. Prav tako zaščiti tiskovino pred mehanskim drgnjenjem in luščenjem barve.

 Image #2

 

Plastifikacija je nujno potrebna pri embalaži, ki ima čez robove temen dizajn. Na robovih material zaradi pregiba rad razpoka. Na škatlah s svetlim dizajnom, to ni opazno, kadar pa imamo temen dizajn, se pokanje vidi v obliki belih razpok, ki so hitro opažene. Tako razpokana embalaža deje potrošniku občutek cenenosti in nočemo, da takšna embalaža predstavlja naš izdelek. Pokanje lahko preprečimo s plastifikacijo, zato se pri temnem dizajnu vedno priporočamo plastifikacijo.

Image #1

Poleg daljše življenjske dobe plastifikacijo uporabljamo, da dosežemo posebne efekte. Poznamo več vrst plastifikacije, sijaj, mat, srebrno, soft-touch. Uporablja se, da da embalaži in posledično izdelku dodamo vrednost. Embalaža je prvi kontakt kupca z izdelkom in mu posredno daje percepcijo o kakovosti in razkošnosti izdelka. Pri oblikovanju embalaže za visokocenovne izdelke oblikovalci velikokrat izberejo plastifikacijo, ki jo kombinirajo še z drugimi posebnimi efekti, kot so UV sijajno parcialno lakiranje, preganje oz. slepi tisk, folio tisk oz. vroči tisk.

Image #0

 

Imamo tudi plastifikacijo, ki je primerna za stik z živili. Kot smo že omenili embalaži povečuje trdnost, uporablja pa se tudi kot bariera na na notranji strani embalaže, da zaščiti karton pred prehajanjem maščobe. Če maščoba prehaja na karton, se to vidi v obliki temnih madežev, ki uničujejo vizualni izgled embalaže. Poleg tega vpita maščoba naredi karton bolj krhek in dovzeten za trganje in razpadanje.

Poleg vseh pozitivnih lastnosti, zaradi katerih se odločamo za plastifikacijo, je le ta vprašljiva iz vidika trajnosti. Z dodajanjem plastike na trajnostni material kot sta karton in papir, ki po dodatku plastike nista več primeren za recikliranje. Plastike, ki se na karton nanese s plastifikacijo, iz kartona ni več možno odstraniti in zato material ni več mogoče reciklirati. Veliko podjetij, predvsem pa tista, ki so trajnostno usmerjena, zato nočejo uporabljati plastifikacije za svoje izdelke, kljub temu, da bi bila glede na vrsto embalaže marsikdaj priporočljiva (embalaža za stik z živili, embalaža z dodano vrednostjo in podobno). Mnogi namreč še niso seznanjeni, da je po novem na trgu mogoče izbrati tudi plastifikacijo iz biorazgradljive plastike. Karton plastificiran z biorazgradljivo plastiko, je mogoče reciklirati na industrijskem kompostu. Trenutno lahko izbiramo med biorazgradljivo plastiko s sijaj in mat efektom.

Če povzamemo, ni primerna za vse tipe embalaže. Pomembno je, da se za plastifikacijo odločimo na podlagi potreb embalaže za naš izdelek, kadar potrebujemo doseči večjo odpornost in daljšo življenjsko dobo embalaže ali želimo poudariti premium občutek že na embalaži našega visoko cenovnega izdelka. In ker smo ponosni, da smo del trajnostnega razvoja, svojim strankam svetujemo, da kadar namen uporabe embalaže to dopušča, uporabijo plastifikacijo z biorazgradljivo folijo.

6. December 2023

Od standardnih do prilagojenih rešitev embalaže

Napredne embalažne rešitve za vaš izdelek
Preberi več

8. November 2023

Naj vaši produkti izstopajo med množico prazničnih daril

Izjemna darila si zaslužijo izjemno embalažo
Preberi več

3. October 2023

Veste, kakšna mora biti vaša TAKE AWAY embalaža?

Ni vsaka embalaža primerna za direkten stik z živili.
Preberi več

8. September 2023

TO tehnologijo potrebujete za vašo embalažo

Pogosto poudarjamo, da imamo v podjetju Jamnik d.o.o. znanje, ki nam omogoča ustvarjanje najlepših embalaž. Vendar pa samo znanje ni dovolj. Pomembna je tehnologija.
Preberi več

1. August 2023

Od ideje do izvedbe

Vabimo vas na potovanje skozi proces ustvarjanja edinstvene embalaže za vaš izdelek!
Preberi več

27. June 2023

Zmanjšujemo ogljični odtis

Pravijo, da je dobre stvari treba deliti. Zato želimo z vami deliti plod naših prizadevanj za zmanjšanje ogljičnega odtisa našega podjetja.
Preberi več

31. May 2023

Je recikliran karton res boljši za okolje?

Vsem nam je mar za okolje, kajne? Zato radi izbiramo materiale, ki so trajnostni in reciklirani. Karton je trajnostni material - preverite, kako izbrati pravega.
Preberi več

3. May 2023

Certifikat, ki sporoča, da vam je mar

Ste vedeli, da kar 80 % potrošnikov po vsem svetu od podjetij pričakuje, da bodo zagotovila, da njihovi papirnati izdelki ne prispevajo h krčenju gozdov ali k ogrozitvi naravnih habitatov?
Preberi več

2. May 2023

Embalažni trik za WAU efekt - primer dobre prakse

Vsi želimo, da bi naši izdelki izstopali na polici. S kombinacijo pravih efektov lahko poskrbite, da niti en kupec ne bo uspel iti mimo police z vašim izdelkom, ne da bi mu ta ukradel pozornost!
Preberi več

12. April 2023

Embalaža z vročim tiskom s folijo ali z metalic Pantone barvami?

Embalaža je ključnega pomena za uspešno predstavitev izdelka. Razkrivamo vam prednosti in slabosti embalaže z vročim tiskom s folijo ali z metalic Pantone barvami. Preberite več in odkrijte, kaj…
Preberi več

16. March 2022

UGRA certifikat

Jamnik je marca 2022 poleg štirih organizacijskih certifikatov pridobil še tehnični UGRA certifikat PSO. V podjetju smo ponosni, da smo prvi v Sloveniji, ki imamo PSO certifikat od kompetenčnega c…
Preberi več

12. June 2021

Jamnik d.o.o. v družbi najboljših

Vlaganje v razvoj in naše zaposlene, skrb za okolje in naše kupce so nas pripeljali v krog potrjenih podjetji z statusom Excellent Small & Medium Enterprises na kar smo izjemno ponosni. Še napr…
Preberi več

16. December 2020

Izdelava škatel po meri za vse priložnosti in darila

Izdelava škatle po meri v našem podjetju je opravljena hitro in kvalitetno. Poskrbeli bomo, da bo vaša nova embalaža pritegnila vaše kupce.
Preberi več

9. December 2020

Valovit karton je vsestransko uporaben

Valovit karton je vsestransko uporaben in se najpogosteje uporablja za izdelovanje raznovrstne embalaže za najrazličnejše izdelke.
Preberi več

30. November 2020

Lepljenje

Lepljenje je tehnika spajanja dveh površin z lepilom tako, da se ne ločita več. Katero lepilo izberemo, je odvisno od tega, katere materiale bomo uporabili. Obstajajo različni materiali z različ…
Preberi več

8. October 2020

Kartonska embalaža po meri za različne namene

Kartonska embalaža je pomemben del podobe vsakega produkta. Embalaža mora biti privlačna na pogled, še vedno pa mora nuditi odlično zaščito produktom.
Preberi več

5. October 2020

Kaširana embalaža – dovršen videz in vrhunska kakovost v enem izdelku

Kaširanje je postopek izdelave embalaže, ki se danes zaradi svoje kakovosti pogosto uporablja. Kaširana embalaža vrhunske kakovosti za boljšo prodajo izdelkov.
Preberi več

1. October 2020

Škatle / zloženke visoke kakovosti

Naša kartonaža se ponaša z visoko kakovostjo, naši izdelki pa so izdelani na trajnosten in okolju prijazen način. Kakovostna kartonaža lahko pozitivno vpliva na prodajo.
Preberi več

15. July 2020

Bonitetna odličnost

Ponosno oznanjamo, da smo si prislužili najvišje bonitetno priznanje - AAA platinasto bonitetno odličnost.
Preberi več

17. June 2020

Nov kodeks poslovne etike

Zadovoljne stranke, zaupanje in dolgoročno trdno partnerstvo, so ključni temelji našega poslovanja. To poslanstvo živimo tudi v praksi.
Preberi več

1. April 2020

Naložba v prihodnost

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija
Preberi več

14. November 2019

Cetifikat 22000:2005

V podjetju Jamnik odgovorno pristopamo k proizvodnji embalaže za prehrano in tako doprinašamo svoj del v verigi zagotavljanja varnih živil. Zavedamo se, da imajo ozaveščeni potrošniki velike zah…
Preberi več

19. November 2018

Potiskana embalaža, lepa in uporabna škatla je nekaj, kar res znamo.

Začetki družinskega podjetja Jamnik segajo v leto 1988. Izseku valovitega kartona se leto kasneje pridruži program kaširane embalaže, 1991 leta uvedemo še proizvodnjo zloženk iz polnega kartona…
Preberi več

18. November 2018

Nov 7-barvni KBA offset tiskarski stroj za tisk na karton

Krepitev naše konkurenčnosti na trgu, zagotavljanje konstantne kvalitete odtisa in hiter odziv za naše stranke - vse to smo pridobili z zagonom novega 7-barvnega KBA tiskarskega stroja z dvema lak …
Preberi več

17. September 2018

Nova investicija - stroj za foliotisk in izsek Yoco

Povečanje dodane vrednosti embalaže je trend pri pozicioniranju artikla na trgovske police. Foliotisk kot oblika dodelave potiskane embalaže je v porastu.
Preberi več

16. September 2018

Prihaja ISO 22000

V podjetju Jamnik d.o.o. smo v avgustu 2018 pričeli s pridobivanjem novega certifikata ISO 22000, ki skrbi za varnost živil.
Preberi več

15. September 2018

Kartonska embalaža po meri naročnika

Velik del naših škatel je narejen in skonstruiran posebej po željah in zahtevah naših naročnikov. Proces konstruiranja se začne, ko nam stranka opiše vse zahteve in ...
Preberi več
3d vzorčnik jamnik d.o.o.
Prijavite se na e-novice

Vaše osebne podatke bo Jamnik d.o.o., Barletova cesta 4s, Medvode, do preklica obdeloval za namen pošiljanja naših e-novic in ponudbe na podlagi vaše privolitve. To lahko kadarkoli prekličete s klikom na povezavo v prejetem e-sporočilu. Več o obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Politiki zasebnosti.