Dec16

Izdelava škatel po meri za vse priložnosti in darila

Izdelava kartonskih škatel sega v daljno leto 1890, ko je tiskar Robert Gair naredil napako in prerezal papirnate vrečke, zložene ene na druge, med tem, ko jih je prepogibal z ravnilom. Ta usodna napaka ga je takoj pritegnila. Dobil je inovativno idejo, da bi lahko iz prerezanih plasti papirja naredil trdnejši, bolj obstojen papir. Lahko rečemo, da je to bil usodni mejnik v zgodovini, saj je bila takrat izumljena izdelava škatle.

V nekaj poskusih je tiskar Robert Gair ugotovil, da lahko v enem postopku s tem, da reže in lepi papir skupaj, res naredi papir, ki ga danes imenujemo karton. Uspel je narediti karton, ki ga je potem izpopolnjeval tako, da je lepil med seboj ravne in mečkane papirje. Tako je bila izumljena lepenka, ki jo v modernejši izpopolnjeni različici poznamo še danes.

Iz lepenke je naredil trdnejšo škatlo, kot so bile papirnate vrečke, ki jih je do takrat tiskar izdeloval. Izdelava škatle je postala masovna, ko je tiskar Robert Gair v 19. stoletju pričel z masovno izdelavo lepenke s svojim postopkom mečkanja in lepljena papirja. Kmalu je razširil svoj papirni imperij na kar nekaj stavb in nekatere izmed njih v Brooklynu še vedno nosijo njegovo ime.

Za široko uporabo škatel sta njegovo idejo pomagala razvijati E. S. in A. Robinson, s katerima je imel dolgoročne poslovne odnose. Izdelava kartonskih škatel za široko uporabo se je tako pričela in se bliskovito razvijala skozi zgodovino do današnjih dni, ko je presegla vsa pričakovanja in zadovoljuje lahko vse potrebe, okuse in želje naročnikov ter kupcev.

Škatle po meri so danes dosegljive pri več dobaviteljih, trgovcih in na spletnih straneh. Do tja pa morajo seveda nekako priti, nekdo jih mora izumiti, načrtovati, jih izvesti izdelati in poslati na trg. Pri tem so podjetja z dolgoletno tradicijo in inovativnim ter usposobljenim kadrom veliko bolj uspešna. Če izdelovalec škatel ne izdeluje sam tudi kartona in lepenke, mora najprej nabaviti material. Nekateri izdelovalci škatel pa vse naredijo v eni proizvodni liniji.

Image #0

Kako nastaneta valoviti karton in lepenka?

Izdelava škatle se začne z izdelavo kartona, valovitega kartona ali lepenke in valovite lepenke. Proizvajalci oba izraza vsak malo drugače uporabljajo. Groba delitev naj bi bila taka, da je karton tanjši od lepenke ter debelejši od papirja. Valoviti karton je narejen iz več valovitih in ravnih plasti papirja. Lepenka naj bi bila ravno tako v več različicah, saj gre za lepljen papir, ki ima lahko veliko plasti in naj bi bil najtrdnejši karton, uporaben za najbolj močne škatle.

Karton in lepenka nastaneta s pomočjo strojev tako, da se najprej naredi papir iz lesa, torej celuloze, ki je navit na velikih kolutih, ki so tako široki, kolikor je široka škatla. Papirje stroji zlepijo med seboj. Lepilo je običajno zmes vode in škroba, ki sta okolju neškodljiva in lahko razgradljiva, tako da je škatla ekološko sprejemljiva rešitev kot embalaža. Škatle po meri se izdelujejo tako iz kartona kot iz lepenke, odvisno je za kaj jih bodo uporabljali in kako velike so. Majhne so narejene iz kartona, malo večje iz valovitega kartona, največje pa iz različnih lepenk.

Lepenka je običajno precej debelejša od kartona in je osnovna ideja tiskarja Roberta Gaira, ki je lepenko izdeloval z lepljenjem mečkanega in ravnega papirja, tako, da je mečkani papir dal med dva ravna papirja. Danes stroji ustvarijo lepenko tako, da lepijo skupaj s pomočjo lepila valovite in ravne papirje v nekaj plasteh. Običajno gre za dve ali tri plasti, lahko pa jih je tudi pet in več, odvisno od tega, kako močno lepenko  se potrebuje v proizvodnji. Moderni industrijski oblikovalci so iz kartona in lepenke izumili celo klopi in pohištvo, ki se jih da zložiti in odnesti s seboj. Izdelava škatle je pogojena s tem, za kaj se bo uporabljala in kako močna mora biti, zato strokovnjak izbere tudi pravi karton ali lepenko.

škatle po meri 

Izdelava škatel po meri

Izdelava škatel po meri poteka po določenem postopku iz valovitega kartona in iz lepenke oziroma polnega kartona. Najprej potiskamo polni karton, ki ga nalepimo (kaširamo) na dvoslojni ali troslojni valoviti karton. Za tem iz tega kartona izsekamo škatle. Odpadke kartona od odrezanih kosov pa ponovno recikliramo, kar lahko pri proizvajalcu kartona ponovijo tudi do 25x – odvisno od tipa kartona. Nato odrezani kosi bodočih škatel potujejo do naslednjega stroja, ki te kose zalepi do 6 točk in zapakira v transportne kartona. Takšne, ne zapakirane škatle po meri pošljejo naprej naročnikom, ki jih sestavijo, preden jih uporabijo ali prodajajo. Nekatere darilne škatle pa se prodajajo končnim kupcem tudi še nesestavljene. Nekateri uporabniki škatle, ko vanje dajo izdelke, zlepijo, drugi pa jih uporabljajo nezlepljene.

Nekatere škatle so posebnih oblik, imajo lahko izseke in posebne prepogibe ter dodatke, ki škatlam dajejo poseben vizualni efekt. Izdelava škatel po meri, ki so res edinstvene, unikatne pa poteka tako, da za vsako škatlo naredimo posebno orodje, ki škatli da obliko (izseke in prepogibe). Vse škatle pa se sestavljajo lahko strojno ali pa ročno.

Običajno se valoviti karton dobi v rjavi ali beli barvi na katerega se kašira tiskovina. Nekateri dizajni zatavajo mat izgled, drugi sijajnega, lahko pa se tudi plastificira, s čimer se škatle še dodatno zaščiti pred umazanijo, poškodbami, vodo, vlago in bledenjem barv.

Najbolj posebne so kartonske darilne škatle, ki zahtevajo veliko iznajdljivosti, kreativnosti in inovativnosti grafičnega in industrijskega oblikovalca, saj so namenjene obdarovanju, zato morajo biti lepe ter funkcionalne za uporabo. Tukaj ima podjetje Jamnik d.o.o. močno ekipo tehnologov, ki nudi odličen servis in razvoj.

kartonske darilne škatle

Kartonske darilne škatle so poglavje zase

Kartonske darilne škatle so škatle po meri, česar običajno nimamo vedno pri roki. Verjetno ste bili že večkrat v zadregi, če ste kam hoteli kaj poslati, odnesti ali komu kaj darovati, da niste imeli ničesar pri sebi. Darilne vrečke ali darilni papir večkrat nista dobra rešitev, saj so darilne vrečke namenjene lažjim darilom, takim, ki se ne morejo poškodovati. Estetsko tudi niso najbolj primerne, če hočete nekomu res povedati, da vam je mar za to osebo. Kartonske darilne škatle v tem primeru dajejo psihološki učinek, da je v njej skrito nekaj posebnega, zaklad in jo obdarjeni z velikim veseljem ter pričakovanjem odpre. Pod novoletno jelko največkrat dajemo lepo zavite kartonske škatle, mar ne?

Vse darilne škatle so škatle po meri, kar pomeni, da jih je potrebno posebej naročiti in za njih imeti idejo. Najprej moramo vedeti, čemu je taka škatla namenjena. Ali gre za izdelek, ki je vsakdanji ali pa gre za prestižen izdelek? Poznamo izdelke visokega cenovnega razreda in tiste, ki to niso. Vsaka škatla ni namenjena vsemu. Dobro je tudi vedeti, katerim kupcem je darilna škatla namenjena, kdo je naša ciljna publika. Ko so ta vprašanja odgovorjena, industrijski in grafični oblikovalci najdejo skozi raziskavo trga točno take rešitve, ki ustrezajo določeni ciljni publiki. S tem škatla doseže pravi učinek.

 

Trajnostni vidik

Škatle, ki jih proizvajajo v podjetju Jamnik d.o.o., so izdelane iz recikliranega materiala, ki je povsem enako kakovosten, kot če bi ga izdelali iz celuloze. Zavedajo se, da je vpliv krožnega gospodarstva zaprtih zank del svetovnega trajnostnega načrta, ki bo pripomogel k manj izsekavanja gozdov. Tako bistveno pripomore k ohranjanju narave za zanamce.

Reciklaža se izvaja z obnovljivimi viri energije, kar je še dodaten vidik trajnostnega razvoja, ki jo upošteva podjetje pri sovjem delu. Poleg tega skrbi za vitko proizvodnjo ter tudi za zdravje in dobro počutje zaposlenih v podjetju, ki se ves čas izobražujejo in so seznanjeni z najnovejšima trendi na področju ekologije, varstva zdravja ljudi in ohranjanja narave.

izdelava škatle po meri

6. December 2023

Od standardnih do prilagojenih rešitev embalaže

Napredne embalažne rešitve za vaš izdelek
Preberi več

8. November 2023

Naj vaši produkti izstopajo med množico prazničnih daril

Izjemna darila si zaslužijo izjemno embalažo
Preberi več

3. October 2023

Veste, kakšna mora biti vaša TAKE AWAY embalaža?

Ni vsaka embalaža primerna za direkten stik z živili.
Preberi več

8. September 2023

TO tehnologijo potrebujete za vašo embalažo

Pogosto poudarjamo, da imamo v podjetju Jamnik d.o.o. znanje, ki nam omogoča ustvarjanje najlepših embalaž. Vendar pa samo znanje ni dovolj. Pomembna je tehnologija.
Preberi več

1. August 2023

Od ideje do izvedbe

Vabimo vas na potovanje skozi proces ustvarjanja edinstvene embalaže za vaš izdelek!
Preberi več

27. June 2023

Zmanjšujemo ogljični odtis

Pravijo, da je dobre stvari treba deliti. Zato želimo z vami deliti plod naših prizadevanj za zmanjšanje ogljičnega odtisa našega podjetja.
Preberi več

31. May 2023

Je recikliran karton res boljši za okolje?

Vsem nam je mar za okolje, kajne? Zato radi izbiramo materiale, ki so trajnostni in reciklirani. Karton je trajnostni material - preverite, kako izbrati pravega.
Preberi več

3. May 2023

Certifikat, ki sporoča, da vam je mar

Ste vedeli, da kar 80 % potrošnikov po vsem svetu od podjetij pričakuje, da bodo zagotovila, da njihovi papirnati izdelki ne prispevajo h krčenju gozdov ali k ogrozitvi naravnih habitatov?
Preberi več

2. May 2023

Embalažni trik za WAU efekt - primer dobre prakse

Vsi želimo, da bi naši izdelki izstopali na polici. S kombinacijo pravih efektov lahko poskrbite, da niti en kupec ne bo uspel iti mimo police z vašim izdelkom, ne da bi mu ta ukradel pozornost!
Preberi več

12. April 2023

Embalaža z vročim tiskom s folijo ali z metalic Pantone barvami?

Embalaža je ključnega pomena za uspešno predstavitev izdelka. Razkrivamo vam prednosti in slabosti embalaže z vročim tiskom s folijo ali z metalic Pantone barvami. Preberite več in odkrijte, kaj…
Preberi več

16. March 2022

UGRA certifikat

Jamnik je marca 2022 poleg štirih organizacijskih certifikatov pridobil še tehnični UGRA certifikat PSO. V podjetju smo ponosni, da smo prvi v Sloveniji, ki imamo PSO certifikat od kompetenčnega c…
Preberi več

12. June 2021

Jamnik d.o.o. v družbi najboljših

Vlaganje v razvoj in naše zaposlene, skrb za okolje in naše kupce so nas pripeljali v krog potrjenih podjetji z statusom Excellent Small & Medium Enterprises na kar smo izjemno ponosni. Še napr…
Preberi več

27. December 2020

Plastificiranje

V podjetju Jamnik lahko za vašo embalažo med drugim izberete plastifikacijo kartona. Namen plastifikacije je dodatna zaščita tiskovine.
Preberi več

9. December 2020

Valovit karton je vsestransko uporaben

Valovit karton je vsestransko uporaben in se najpogosteje uporablja za izdelovanje raznovrstne embalaže za najrazličnejše izdelke.
Preberi več

30. November 2020

Lepljenje

Lepljenje je tehnika spajanja dveh površin z lepilom tako, da se ne ločita več. Katero lepilo izberemo, je odvisno od tega, katere materiale bomo uporabili. Obstajajo različni materiali z različ…
Preberi več

8. October 2020

Kartonska embalaža po meri za različne namene

Kartonska embalaža je pomemben del podobe vsakega produkta. Embalaža mora biti privlačna na pogled, še vedno pa mora nuditi odlično zaščito produktom.
Preberi več

5. October 2020

Kaširana embalaža – dovršen videz in vrhunska kakovost v enem izdelku

Kaširanje je postopek izdelave embalaže, ki se danes zaradi svoje kakovosti pogosto uporablja. Kaširana embalaža vrhunske kakovosti za boljšo prodajo izdelkov.
Preberi več

1. October 2020

Škatle / zloženke visoke kakovosti

Naša kartonaža se ponaša z visoko kakovostjo, naši izdelki pa so izdelani na trajnosten in okolju prijazen način. Kakovostna kartonaža lahko pozitivno vpliva na prodajo.
Preberi več

15. July 2020

Bonitetna odličnost

Ponosno oznanjamo, da smo si prislužili najvišje bonitetno priznanje - AAA platinasto bonitetno odličnost.
Preberi več

17. June 2020

Nov kodeks poslovne etike

Zadovoljne stranke, zaupanje in dolgoročno trdno partnerstvo, so ključni temelji našega poslovanja. To poslanstvo živimo tudi v praksi.
Preberi več

1. April 2020

Naložba v prihodnost

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija
Preberi več

14. November 2019

Cetifikat 22000:2005

V podjetju Jamnik odgovorno pristopamo k proizvodnji embalaže za prehrano in tako doprinašamo svoj del v verigi zagotavljanja varnih živil. Zavedamo se, da imajo ozaveščeni potrošniki velike zah…
Preberi več

19. November 2018

Potiskana embalaža, lepa in uporabna škatla je nekaj, kar res znamo.

Začetki družinskega podjetja Jamnik segajo v leto 1988. Izseku valovitega kartona se leto kasneje pridruži program kaširane embalaže, 1991 leta uvedemo še proizvodnjo zloženk iz polnega kartona…
Preberi več

18. November 2018

Nov 7-barvni KBA offset tiskarski stroj za tisk na karton

Krepitev naše konkurenčnosti na trgu, zagotavljanje konstantne kvalitete odtisa in hiter odziv za naše stranke - vse to smo pridobili z zagonom novega 7-barvnega KBA tiskarskega stroja z dvema lak …
Preberi več

17. September 2018

Nova investicija - stroj za foliotisk in izsek Yoco

Povečanje dodane vrednosti embalaže je trend pri pozicioniranju artikla na trgovske police. Foliotisk kot oblika dodelave potiskane embalaže je v porastu.
Preberi več

16. September 2018

Prihaja ISO 22000

V podjetju Jamnik d.o.o. smo v avgustu 2018 pričeli s pridobivanjem novega certifikata ISO 22000, ki skrbi za varnost živil.
Preberi več

15. September 2018

Kartonska embalaža po meri naročnika

Velik del naših škatel je narejen in skonstruiran posebej po željah in zahtevah naših naročnikov. Proces konstruiranja se začne, ko nam stranka opiše vse zahteve in ...
Preberi več
3d vzorčnik jamnik d.o.o.
Prijavite se na e-novice

Vaše osebne podatke bo Jamnik d.o.o., Barletova cesta 4s, Medvode, do preklica obdeloval za namen pošiljanja naših e-novic in ponudbe na podlagi vaše privolitve. To lahko kadarkoli prekličete s klikom na povezavo v prejetem e-sporočilu. Več o obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Politiki zasebnosti.