Nov30

Lepljenje

pljenje je tehnika spajanja dveh površin  s posrednikom lepilom tako, da se ne ločita več. To je osnovni namen lepljenja. V nekaterih redkejših primerih pa lepimo tudi tako, da je potem možno eno površino odstraniti brez posledic na drugo površino. Tak primer so na primer kreep samolepilni papirji za zaščito površin pri beljenju. Lepljenje je v zgodovini najprej znano s pomočjo različnih smol, ki se jih pridobi iz dreves in njihovih usedlin ter fosilov. Naravno lepilo je tudi rastlinski škrob, ki se uporablja za veziva tako v industriji kot tudi v kulinariki.

Uporaba lepil

Lepila se skozi zgodovino niso prav pogosto uporabljala razen, če izvzamemo kulinariko. Mojstri so včasih gradili lesene ali kamnite hiše tako, da niso uporabljali niti malte niti lepil. Uporabljali so izjemno natančno izklesane kamnite bloke, ki so jih polagali ene na druge tako, da ni bilo špranj in tudi veter ni mogel skozi. Zato je bilo lepljenje nepoznano. Malta kot vezivo se je začela uporabljati ne davno tega. V modernih časih pa se različna eno ali dvo komponenta lepila uporabljajo v vseh industrijskih panogah tam, kjer nič drugega ni možno ali smiselno.

Včasih so lesene konstrukcije povezovali kar z lesenimi žeblji, ki so jih na posebne način obdelali in zagozdili med sestavne dele. Ko se je vse skupaj posušilo in okamenelo tega nihče ne more več spraviti narazen, tudi z motornimi žagami ne, uniči jih lahko le ogenj. Danes imamo vrsto lepil, ki lepijo lesene površine med seboj ali pa spajajo les z drugimi snovmi, kot so kovine, steklo, papir, kamen in plastika.

Lepljenje se je pojavilo v dobi industrije, ko so izumili več raznovrstnih materialov. Industrijska doba je tudi zahtevala bolj kompleksne stroje, gradnjo, embalažo in hitrejše procese proizvodnje. Lepil je danes veliko vrst. Katero lepilo izberemo, je odvisno od tega, katere materiale bomo spajali s pomočjo lepila. Spajamo lahko kovine med seboj, lesene površine, plastiko, papir, blago in vse druge materiale. Spajamo oziroma lepimo lahko med seboj tudi različne materiale, kot so na primer kovina in les, les in plastika, plastika in kovina in tako naprej. Ni pa vseeno, katero lepilo bomo uporabili, saj imajo različna lepila kemijsko različne strukture zato delujejo s pomočjo kemijskih reakcij na površine različno.

lepljenje

 Vrste lepljenja in lepil

Lepljenje je lahko hladno ali toplo. Lepila lahko vsebujejo različne komponente, ki reagirajo s površino, ustvarijo kemijske reakcije, s pomočjo katerih se gladke, hrapave, ravne ali ukrivljene površine spojijo med seboj. Znano je na primer v letalski ali ladijski industriji, da ko lepijo materiale med seboj, le-ti povzročijo zaradi strukture lepila take kemijske reakcije, da pride do izjemno visokih temperatur pri sušenju, tudi 70 stopinj vsaj nekaj dni, dokler se reakcije ne umirijo.

Lepila, ki jih danes poznamo so menjena tako hladnemu kot toplemu lepljenju. Lepila za toplo lepljenje ponavadi nanašamo na površino s posebnimi pištolami. Lepimo pa pri temperaturi med 25 do 140 stopinj Celzija. Lepila so običajno izjemno vnetljiva, zato jih je potrebno primerno hraniti in z njimi ravnati. Izdelke, ki so lepljeni z vnetljivimi lepili pa je dobro držati stran od ognja in drugih vnetljivih virov.

Če se strokovno izrazimo je lepljenje adhezijsko spajanje več elementov s pomočjo lepil, ki so nekovinska naravna ali sintetična substanca. V  njih so poleg obeh substanc še različna polnila, tudi mehčala ter topila in trdila, pospeševala kot tudi zavirala. Polnila dajejo lepilom zaželene mehanske, toplotne, električne in kemične lastnosti.

Lepila delimo  glede na to, iz kje lepila izvirajo, glede na temperaturo lepljenja in glede na število komponent, ki sestavljajo lepilo.

Če delimo lepila glede na izvor, potem poznamo lepila, ki so organske ali anorganske narave. Njihova vezava je lahko fizikalna kot tudi kemična. Osnova organskih lepil so polimeri. Osnova za anorganska lepila pa so minerali in stekleni ter keramični dodatki.

Glede na temperaturo lepljenja poznamo dve  vrsti in sicer hladno lepljenje ter toplo lepljenje. Hladno lepljenje se izvaja pri sobni temperaturi, to so vsa lepila, ki jih uporabljamo doma, v pisarni ali industriji, ki se nanašajo lahko ročno ali strojno na ravne ali ukrivljene površine v enem sloju. Včasih lepilo nanesemo tudi na obe strani, ki ju lepimo, takšen primer so nekatere samolepilne kuverte. Pri toplem lepljenju pa se uporablja temperatura. Lepilo se segreje na določeno temperaturo, ki znaša od 25 do 140 °C in se nanese na površino s posebnimi pištolami.

Če pogledamo enokomponentna lepila, jih sestavljajo fenolne smole, te pa so v raztopini. Zgodi se kemijska reakcija, da se med utrjevanjem spoja loči topilo od aktivne komponente. Drug način spajanja pa je zaradi sile dela, ko se na primer folija zaradi visoke temperature stali ter veže na površino.

Pri dvokomponentnih lepilih pa gre za to, da sta med sabo  ločena smola in katalizator, ki je trdilo. Zato ju je potrebno pred lepljenjem med seboj zmešati in šele potem nanašati na površini, ki ju vežemo med seboj. Večkomponentna lepila so lahko poliestrska lepila in epoksidna smola,

 

Kako lepila nanašamo?

Strokovnjaki svetujejo, da se lepila nanašajo v ravnih linijah. Nemalokrat je navada, da se lepila nanašajo v vijugah ali križno, kar pa ni dobro, saj se na ta način lepilo na površinah ne razleze enakomerno, hkrati pa zrak ne more dobro krožiti med lepilom ter površino in tako povzročiti dobro sušenje ter spajanje. Lepljenje tako ne bo učinkovito. Na večje površine je dobro nanašati lepilo v trakovih torej ravnih linijah, med katerimi je nekaj presledka. Tako se bo lepilo strdilo res enakomerno in pravilno. Še posebej je to pomembno tam, kjer je debelina lepila malo debelejša.      

V podjetju Jamnik d.o.o. uporabljamo hladno strojno nanašanje lepila na vseh lepilnih strojih. Vroče lepilo lahko uporabljamo na stroju za posebne podstavke za na primer prehrano ali tako imenovane »traye« in pa še pri ročnem lepljenju s pištolami.

lepljenje - vrste lepljenja

Trajnostni vidik

Podjetje Jamnik d.o.o. že od samega začetka poslovanja upošteva smernice in trende trajnostnega razvoja tako, da uporablja okolju prijazne materiale in lepila, ki ne vplivajo škodljivo na naravo ter ljudi, ki jih uporabljajo pri svojem delu. Vodstvo podjetja se zaveda pomena zdravja zaposlenih in skrbi za to, da je njihovo delovno okolje vedno zdravo ter prijazno do človekovega organizma, zato se uporabljajo le najboljši in okolju ter človeku neškodljivi materiali za lepljenje.

Nenazadnje lepila shlapevajo v ozračje in jih vdihavamo, zato tudi zaradi končnih uporabnikov, ki uporabljajo embalažo, katero proizvaja podjetje Jamnik d.o.o., uporablja zgolj najboljše, razgradljive in življenju prijazne materiale.

16. March 2022

UGRA certifikat

Jamnik je marca 2022 poleg štirih organizacijskih certifikatov pridobil še tehnični UGRA certifikat PSO. V podjetju smo ponosni, da smo prvi v Sloveniji, ki imamo PSO certifikat od kompetenčnega c…
Preberi več

12. June 2021

Jamnik d.o.o. v družbi najboljših

Vlaganje v razvoj in naše zaposlene, skrb za okolje in naše kupce so nas pripeljali v krog potrjenih podjetji z statusom Excellent Small & Medium Enterprises na kar smo izjemno ponosni. Še napr…
Preberi več

27. December 2020

Plastificiranje

V podjetju Jamnik lahko za vašo embalažo med drugim izberete plastifikacijo kartona. Namen plastifikacije je dodatna zaščita tiskovine.
Preberi več

16. December 2020

Izdelava škatel po meri za vse priložnosti in darila

Izdelava škatle po meri v našem podjetju je opravljena hitro in kvalitetno. Poskrbeli bomo, da bo vaša nova embalaža pritegnila vaše kupce.
Preberi več

9. December 2020

Valovit karton je vsestransko uporaben

Valovit karton je vsestransko uporaben in se najpogosteje uporablja za izdelovanje raznovrstne embalaže za najrazličnejše izdelke.
Preberi več

8. October 2020

Kartonska embalaža po meri za različne namene

Kartonska embalaža je pomemben del podobe vsakega produkta. Embalaža mora biti privlačna na pogled, še vedno pa mora nuditi odlično zaščito produktom.
Preberi več

5. October 2020

Kaširana embalaža – dovršen videz in vrhunska kakovost v enem izdelku

Kaširanje je postopek izdelave embalaže, ki se danes zaradi svoje kakovosti pogosto uporablja. Kaširana embalaža vrhunske kakovosti za boljšo prodajo izdelkov.
Preberi več

1. October 2020

Kartonaža visoke kakovosti v podjetju Jamnik

Naša kartonaža se ponaša z visoko kakovostjo, naši izdelki pa so izdelani na trajnosten in okolju prijazen način. Kakovostna kartonaža lahko pozitivno vpliva na prodajo.
Preberi več

15. July 2020

Bonitetna odličnost

Ponosno oznanjamo, da smo si prislužili najvišje bonitetno priznanje - AAA platinasto bonitetno odličnost.
Preberi več

17. June 2020

Nov kodeks poslovne etike

Zadovoljne stranke, zaupanje in dolgoročno trdno partnerstvo, so ključni temelji našega poslovanja. To poslanstvo živimo tudi v praksi.
Preberi več

1. April 2020

Naložba v prihodnost

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija
Preberi več

14. November 2019

Cetifikat 22000:2005

V podjetju Jamnik odgovorno pristopamo k proizvodnji embalaže za prehrano in tako doprinašamo svoj del v verigi zagotavljanja varnih živil. Zavedamo se, da imajo ozaveščeni potrošniki velike zah…
Preberi več

19. November 2018

Potiskana embalaža, lepa in uporabna škatla je nekaj, kar res znamo.

Začetki družinskega podjetja Jamnik segajo v leto 1988. Izseku valovitega kartona se leto kasneje pridruži program kaširane embalaže, 1991 leta uvedemo še proizvodnjo zloženk iz polnega kartona…
Preberi več

18. November 2018

Nov 7-barvni KBA offset tiskarski stroj za tisk na karton

Krepitev naše konkurenčnosti na trgu, zagotavljanje konstantne kvalitete odtisa in hiter odziv za naše stranke - vse to smo pridobili z zagonom novega 7-barvnega KBA tiskarskega stroja z dvema lak …
Preberi več

17. September 2018

Nova investicija - stroj za foliotisk in izsek Yoco

Povečanje dodane vrednosti embalaže je trend pri pozicioniranju artikla na trgovske police. Foliotisk kot oblika dodelave potiskane embalaže je v porastu.
Preberi več

16. September 2018

Prihaja ISO 22000

V podjetju Jamnik d.o.o. smo v avgustu 2018 pričeli s pridobivanjem novega certifikata ISO 22000, ki skrbi za varnost živil.
Preberi več

15. September 2018

Kartonska embalaža po meri naročnika

Velik del naših škatel je narejen in skonstruiran posebej po željah in zahtevah naših naročnikov. Proces konstruiranja se začne, ko nam stranka opiše vse zahteve in ...
Preberi več
3d vzorčnik jamnik d.o.o.

Vaše osebne podatke bo Jamnik d.o.o., Barletova cesta 4s, Medvode, do preklica obdeloval za namen pošiljanja naših e-novic in ponudbe na podlagi vaše privolitve. To lahko kadarkoli prekličete s klikom na povezavo v prejetem e-sporočilu. Več o obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v Politiki zasebnosti.